Güncelleme Tarihi: Nisan 6, 2023

Yeni İSG-KATİP Kullanım Kılavuzu (Videolu Anlatım)

article-cover

“İSG-KATİP Uygulaması nedir?”, “İSG KATİP’e nasıl giriş yapılır?”, “İSGKATİP’te bilgiler nasıl düzenlenlenir?”, ”İSG Katip’te sözleşme nasıl yapılır?”, “İSG-Katip’te sözleşmeye nasıl onay verilir?” ve “İSG-KATİP’te OSGB sorumlu müdür atalamaları nasıl yapılır?” sorularının cevaplarını bu yazımızda bulabilirsiniz.

“İSG-KATİP nedir?” sorusu son zamanlarda sıklıkla karşılaşılan bir sorudur. İSG-KATİP, diğer adı ile İş Sağlığı ve Güvenliği Kayıt Takip ve İzleme Programı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanmıştır. İSG KATİP; 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği kanunu kapsamında zorunlu hale gelen, ülkemizde İş Sağlığı ve Güvenliği hizmetlerinin online ortamda takip edilmesini sağlayan bir yazılım sistemidir. İSG Katip, Mernis, YÖK, SGK gibi altyapılarla entegre olduğu için kapsamlı bir sistemdir. İSGKatip'in kullanıcıları İş Güvenliği uzmanları, iş yeri hekimleri, diğer sağlık personelleri, ortak sağlık ve güvenlik birimi yetkilileri, işverenler ve kamu kurumlarıdır.

İSG Katip 2.0 versiyonu, 31.10.2022 tarihinde kullanıma açılmıştı. Bu yazımızda, İş yeri Hekimleri, İş Güvenliği Uzmanları (İSG Uzmanı), Ortak Sağlık ve Güvenlik Birimi (OSGB) yetkilileri ve diğer İş Sağlığı ve Güvenliği Profesyonelleri’nin yeni İSGKatip’i nasıl kullanacağını anlattık. İSG Katip Kullanım Kılavuzu yazımıza aşağıdan ulaşabilirsiniz. İSG-Katip kullanılırken sıklıkla alınan hatalar ve sorularla ilgili hazırladığımız, Yeni İSG-KATİP Sık Sorulan Sorular başlıklı yazımıza ulaşmak için buraya tıklayabilirsiniz.

Dilerseniz her bir başlık için hazırladığımız İSG Katip 2.0 kullanım videolarını bölüm başlarında izleyebilirsiniz.

Bu yazımız, İSG profesyonellerini bilgilendirmek amacıyla, İSGBYS ekibi tarafından hazırlanmıştır. İSGBYS, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş İBYS (İş Sağlığı Güvenliği Bilgi Yönetim Sistemi) ve E-Reçete yazılımıdır.

İçindekiler

  1. İSG-KATİP'e Giriş Yapmak
  2. İSG-KATİP'e İlk Girişlerde Ne Yapılmalı?
  3. İSG-KATİP OSGB Sorumlu Müdür Ataması Nasıl Yapılır?
  4. OSGB Hesabına İSG Profesyoneli Ataması (İçe Görevlendirme)
  5. OSGB ile İş yeri Arasında Hizmet Sözleşmesi (Dışa Görevlendirme)
  6. İş yeri ile İSG Profesyoneli Arasında Hizmet Sözleşmesi (İçe Görevlendirme)

  1. İSG-KATİP'e Nasıl Giriş Yapabilirim?
  2. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü tarafından geliştirilen İSG-KATİP, İş Sağlığı ve Güvenliği hizmetleri için kullanılan, işyerlerine iş güvenliği uzmanı, iş yeri hekimi ve diğer sağlık personeli ataması yapılan, İSG Profesyonellerinin sertifika süreçlerini takip ettikleri bir yazılımdır. Yenilenen İSG-Katip, 2.0. versiyonu ile çok daha kapsamlı hale geldi. Yazımızda, eklenen yeni özellikleri bulabilirsiniz. Siz de İSG Katip'e nasıl giriş yapabilirim diyorsanız, hemen başlayalım.

    Yukarıda yer alan videoda İSG Katip 'e nasıl giriş yapabileceğinizi ve ilk defa kullanıyorsanız güncelleme işlemlerini nasıl yapabileceğinizi izleyebilirsiniz.

    isgkatip-anasayfa

    isgkatip.csgb.gov.tr adresine girdiğinizde sizi yukarıda gördüğünüz ekran karşılayacaktır. Bu ekranda sağ üstte yer alan E-Devlet Giriş butonuna tıklayarak e-Devlet giriş ekranına ulaşabilirsiniz.

    isgkatip-anasayfa

    İSG-KATİP ‘e giriş yapabilmek için e-Devlet altyapısı kullanılmaktadır. Yukarıda E-Devlet Giriş butonuna tıkladıktan sonra açılan e-Devlet sayfası görünmektedir. İSG-KATİP ’e giriş yapabilmek için e-Devlet şifresi, mobil imza, e-İmza, T.C. Kimlik Kartı veya İnternet Bankacılığı kullanılabilir. Biz e-Devlet şifresi ile giriş yapacağız. Ekranda gördüğünüz yere kullanıcının T.C. Kimlik No ve e-Devlet şifresini girip Giriş Yap butonuna tıklıyoruz.

    isgkatip-anasayfa

    Giriş yaptıktan sonra karşımıza İSG-KATİP giriş ekranı geliyor. Ekranda ilk olarak ülkemizdeki İş Sağlığı ve Güvenliği ile ilgili önemli rakamlar karşımıza çıkıyor. Sol tarafta menü, sağ tarafta Duyurular kısmı yer alıyor. Sayfada üst kısımda yer alan Bireysel | Kurumsal menüsü kullanılarak bireysel kullanıcı yani iş güvenliği uzmanı, iş yeri hekimi veya diğer sağlık personelleri işlemleri yapılırken; Kurumsal linki ile İşyerleri ve OSGB ile ilgili işlemler yapılıyor.

  3. İSG-KATİP'e İlk Girişlerde Ne Yapılmalı?
  4. İSG-KATİP ’e ilk defa giriş yapıyorsanız, İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü ‘nün yapılmasını istediği kullanıcı bilgilerinizin güncellenmesi ile ilgili adımları, aşağıda bulabilirsiniz. Güncelleme işlemi ile ilgili kullanım videosu 1. başlık altındadır. Şimdiye kadar İSG-KATİP ‘e nasıl giriş yapılacağını anlatmıştık. 1. Başlıkta anlatılan işlemleri yaptıktan sonra aşağıdaki adımları gerçekleştirebilirsiniz.

    1. İletişim Bilgilerinin Güncellenmesi
    2. İSGKatip ‘e giriş yapıldıktan sonra ekranın solunda yer alan menüden Kişi/Kurum/Ekipman Kartı alanından Kişi Bilgileri yazısına sonrasında ise Kişi Kartı Bilgilerim kısmına tıklıyoruz. Aşağıda kırmızı çerçeve içerisinde nereye tıklayacağınız gösterilmiştir.

      isgkatip-anasayfa

      Kişi Kartı Bilgilerim ‘e tıkladıktan sonra, aşağıdaki resimde göreceğiniz gibi, sayfanın ortasında kullanıcı bilgilerini seçebileceğimiz tablo gelmektedir. Bu sayfada İletişim Bilgileri yazısına tıklayacağız.

      isgkatip-anasayfa

      Sonrasında karşımıza aşağıdaki sayfa gelecek. Bu sayfada Cep Telefonu, Kişisel ve Kurumsal E-Posta, Tebligat Adresi, İl ve İlçe bilgilerini girip Tamamla butonuna basacağız. İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü size bildirimleri ve uyarı mesajlarını bu sayfada giriş yaptığınız adresler üzerinden yapacaktır. Bu bilgilerin doğru girilmesi bu yüzden önemlidir.

      isgkatip-anasayfa

    3. Fiili Çalışma Bilgilerinin Güncellenmesi
    4. Eğer sertifika sahibi bir İSG Profesyoneli iseniz, Fiili Çalışma Bilgilerini de güncellemeniz gerekmektedir. Bunun için tablodaki Geri Dön yazısına veya sol taraftaki menüden Kişi/Kurum/Ekipman Kartı ardından Kişi Bilgileri ardından da Kişi Kartı Bilgilerim yazısına tıklıyoruz. Karşımıza kişi bilgileri tablosu gelecek ve bu tablodan Fiili Çalışma Bilgileri yazısına tıklayacağız. Karşımıza aşağıdaki ekran gelecek.

      isgkatip-anasayfa

      Açılan ekranda Hesapla butonuna tıklayacağız ve fiili çalışma süremiz hesaplanacak. Hesaplamada bir hata olduğunu düşündüğünüz takdirde T.C. kimlik numaranızı ve sorunu belirterek isgkatip@csgb.gov.tr adresine mail atınız.

    5. Nüfus Kimlik Bilgilerinin Güncellenmesi
    6. Bir sonraki adımda Nüfus Kimlik Bilgileri ’mizi kontrol etmemiz gerekiyor. Bunun için tablodaki Geri Dön yazısına veya sol taraftaki menüden Kişi/Kurum/Ekipman Kartı ardından Kişi Bilgileri ardından da Kişi Kartı Bilgilerim yazısına tıklıyoruz. Karşımıza Kişi bilgileri tablosu gelecek ve bu tablodan Nüfus Kimlik Bilgileri yazısına tıklayacağız. Karşımıza aşağıdaki ekran gelecek.

      isgkatip-anasayfa

      Açılan ekranda bilgilerimizi kontrol edip, gerekliyse Doğrula butonuna tıklayarak kimlik bilgilerimizi güncelleyeceğiz.

    7. Kişi 4A-4B-4C Bilgilerinin Güncellenmesi
    8. Bir sonraki adımda Kişi 4A-4B-4C Bilgileri ’mizi kontrol etmemiz gerekiyor. Bunu için tablodaki Geri Dön yazısına veya sol taraftaki menüden Kişi/Kurum/Ekipman Kartı ardından Kişi Bilgileri ardından da Kişi Kartı Bilgilerim yazısına tıklıyoruz. Karşımıza Kişi bilgileri tablosu gelecek ve bu tablodan Kişi 4A-4B-4C Bilgileri yazısına tıklayacağız. Karşımıza aşağıdaki ekran gelecek.

      isgkatip-anasayfa

      Açılan ekranda bilgilerimizi kontrol edip, gerekliyse Doğrula butonuna tıklayarak bilgilerimizi güncelleyeceğiz. Ekrana gelen veride hata olduğunu düşündüğünüz takdirde T.C. Kimlik numaranızı ve sorunu belirterek isgkatip@csgb.gov.tr adresine mail atabilirsiniz.

    9. SGK 4A Çalışma Bilgilerinin Güncellenmesi
    10. Bir sonraki adımda SGK 4A Çalışma Bilgileri ’mizi kontrol etmemiz gerekiyor. Bunun için tablodaki Geri Dön yazısına veya sol taraftaki menüden Kişi/Kurum/Ekipman Kartı ardından Kişi Bilgileri ardından da Kişi Kartı Bilgilerim yazısına tıklıyoruz. Kişi bilgileri tablosu gelecek ve bu tablodan SGK 4A Çalışma Bilgileri yazısına tıklayacağız. Karşımıza aşağıdaki ekran gelecek.

      isgkatip-anasayfa

      Açılan ekranda bilgilerimizi kontrol edip, gerekliyse Doğrula butonuna tıklayarak bilgilerimizi güncelleyeceğiz.Ekrana gelen veride hata olduğunu düşündüğünüz takdirde T.C. Kimlik numaranızı ve sorunu belirterek isgkatip@csgb.gov.tr adresine mail atabilirsiniz.

    11. YÖK Mezuniyet Bilgilerinin Güncellenmesi
    12. Bir sonraki adımda YÖK Mezuniyet Bilgileri ’mizi kontrol etmemiz gerekiyor. Sistem içindeki birçok başvuru ve sözleşme süresince mezuniyet bilgisi kontrolü doğrudan YÖK üzerinden yapılacak şekilde ayarlanmıştır. Bu sebeple, mezuniyet bilgilerinizin güncellenmesi, işlemlerinizi hata almadan yapabilmeniz için önem arz etmektedir. Bunun için tablodaki Geri Dön yazısına veya sol taraftaki menüden Kişi/Kurum/Ekipman Kartı ardından Kişi Bilgileri ardından da Kişi Kartı Bilgilerim yazısına tıklıyoruz. Karşımıza kişi bilgileri tablosu gelecek ve bu tablodan YÖK Mezuniyet Bilgileri yazısına tıklayacağız. Karşımıza aşağıdaki ekran gelecek.

      isgkatip-anasayfa

      Açılan ekranda bilgilerimizi kontrol edip, gerekliyse Doğrula butonuna tıklayarak bilgilerimizi güncelleyeceğiz.Ekrana gelen veride hata olduğunu düşündüğünüz takdirde T.C. Kimlik numaranızı ve sorunu belirterek isgkatip@csgb.gov.tr adresine mail atabilirsiniz.

      Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü tarafından yenilenen İSG-KATİP 2.0 uygulaması ile bürokrasi ve kırtasiyeciliğin en aza indirilmesi amacıyla birçok kontrolün elektronik ortamda kolay ve hızlı şekilde yapılabilmesi amaçlanmıştır. Bu nedenle, kişilerin verilerinin doğruluğu ve güncelliği önem arz etmektedir. Yukarıda belirtilen kontrollerin yapılması halinde yapacağınız başvuru ve diğer işlemler daha kısa sürede tamamlanmış olacaktır.

      Sistem ile ilgili tüm soru, öneri, görüş ve aldığınız hataları isgkatip@csgb.gov.tr adresine gönderebilirsiniz. Sistem ile ilgili bu adrese göndereceğiniz tüm mailler incelenecek ve İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü yetkilileri tarafından en kısa sürede tarafınıza bilgi verilecektir.

  5. İSG-KATİP OSGB Sorumlu Müdür Ataması Nasıl Yapılır?
  6. Bu başlıkta yeni İSG Katip 2.0 sisteminde Ortak Sağlık Güvenlik Birimlerinde Sorumlu Müdür nasıl atanır sorusu ile birlikte Sorumlu Müdür nedir, sorumlu müdürün görevleri, yetkileri ve sorumluluklarını nelerdir sorularının cevaplarını bulabilirsiniz.

    Sorumlu müdür Ortak Sağlık ve Güvenlik Birimlerin (OSGB) iş ve işlemlerinden Bakanlığa karşı sorumlu, tam süreli istihdam edilen iş yeri hekimi veya iş güvenliği uzmanlığı belgesine sahip kişiye denir. Sorumlu müdürler, OSGB personellerinin görevlendirilmesinin takibinden, OSGB kayıtlarının tutulması ve düzenli olarak arşivlenmesinden, Genel Müdürlük tarafından istenen belgelerin hazırlanmasından, OSGB’lerin başvuru, yetkilendirme ve vize işlemlerinin takibinden sorumludur. OSGB’lerce talep edilen veya bildirilen her türlü bilgi ve belgeye ilişkin iş ve işlemlerde, İSG Müdürlüğü tarafından sadece sorumlu müdür muhatap kabul edilir.

    OSGB, Sorumlu Müdür’ün görevden ayrılması veya değişmesi durumunda 30 gün içerisinde Bakanlığa İSG-Katip üzerinden yeni sorumlu müdür bildirimi yapmak zorundadır.Yazımızın bundan sonraki kısmında İSG Katip ‘te bu işlemin nasıl yapılacağından bahsedeceğiz.

    Yukarıda yer alan videodan, İSG-KATİP 'te sorumlu müdür atamasını nasıl yapabileceğinizi izleyebilirsiniz.

    İSG-KATİP ‘te OSGB sorumlu müdürünün ataması yalnızca Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ‘da kayıtlı İşveren tarafından yapabilir. OSGB ‘nizin işverenini bilmiyorsanız mali müşavirinize sorabilirsiniz. Yazımızın başında, 1. Maddede, anlattığımız şekilde, OSGB ‘nin işvereni, İSGKatip ‘e giriş yapacaktır. İşveren olarak İSG-Katip’e giriş yaptıktan sonra aşağıdaki ekranla karışılacağız.

    isgkatip-anasayfa

    Açılan sayfada üst menüde yer alan Kurumsal yazısına tıklayıp, aşağıdaki resimde görülen pop-up penceresi ile karşılaşacağız.

    isgkatip-anasayfa

    Açılan pop-up penceresinde OSGB ünvanınızın sağındaki Seç butonuna tıklayacağız. Karşımıza aşağıda yer alan resimdeki sayfa açılacaktır.

    isgkatip-anasayfa

    Bu sayfa OSGB ‘nizin kurumsal sayfasıdır. Sorumlu Müdür atama işlemini bu sayfada yapacağız. Sol menüde Süreç Yönetimi sekmesi altından İSG Personel Sözleşmeleri yazısına tıkladığımızda aşağıdaki sayfa ile karşılaşacağız.

    isgkatip-anasayfa

    Bu sayfada sağ üstte yer alan +Yeni butonuna tıklıyoruz. Sağ tarafta, aşağıdaki resimde yer alan Süreç Seçimi menüsü çıkacaktır.

    isgkatip-anasayfa

    Bu sayfada en altta yer alan OSGB İLE ÇALIŞANI ARASINDAKİ SORUMLU MÜDÜR SÖZLEŞMESİ yazısına ardından sağ alttaki Başlat butonuna tıklıyoruz. Karşımıza aşağıdaki onay sayfası çıkacaktır.

    isgkatip-anasayfa

    Bu sayfada Okudum ve onaylıyorum. yazısının yanındaki kutuya tıklıyoruz, ardından sayfanın altında yer alan İleri butonuna tıklıyoruz. Karşımıza aşağıdaki ekran çıkacaktır.

    isgkatip-anasayfa

    Bu sayfa OSGB için atanacak Sorumlu Müdür’ün T.C. Kimlik bilgilerinin girileceği yerdir. ‘Kişi TCKN’ yazan kutuya Sorumlu Müdür atayacağımız kişinin T.C. Kimlik Numarasını yazıp, Bul butonuna tıklıyoruz. Hemen altta kişinin İsmi ve Soyismini göreceğiz. Eğer bilgiler doğru ise İleri butonuna tıklıyoruz. İşverenin Sorumlu Müdür atama için yapacağı işlemler bu kadardır. Şimdi OSGB Sorumlu Müdür atamasını yaptığımız kişinin işlemleri ile devam edeceğiz.

    Yazımızın başında, 1. Maddede, anlattığımız şekilde, Sorumlu Müdür ataması yapılan kişi İSGKatip ‘e giriş yapacaktır. Sorumlu Müdür ataması yapılan İSG Profesyoneli olarak İSG-Katip’e giriş yaptıktan sonra aşağıdaki ekranla karşılaşacağız. İşveren hesabından yapılan Sorumlu Müdür atama işlemi doğru şekilde yapıldıysa açılan sayfada, aşağıdaki resimde gördüğünüz gibi, Onayımda bekleyen Personel Sözleşmesi yazısının altında 1 yazacaktır.

    isgkatip-anasayfa

    Sol menüde yer alan Süreç Yönetimi yazısına tıkladıktan sonra, altta çıkan İSG Personel Sözleşmeleri yazısına tıklayacağız. Karşımıza aşağıdaki ekran çıkacaktır.

    isgkatip-anasayfa

    Sayfanın ortasında yer alan tabloda Sözleşme Adı başlığı altında OSGB İLE ÇALIŞANI ARASINDAKİ SORUMLU MÜDÜR SÖZLEŞMESİ yazısına tıklıyoruz. Satır renklenince Filtrenin altındaki İşlemler satırında yer alan Sürece Git yazısına tıklıyoruz. Karşımıza aşağıdaki ekran geliyor.

    isgkatip-anasayfa

    Açılan onay ekranındaki Okudum ve onaylıyorum. yazısının yanındaki kutuya tıklayıp, sayfanın altında yer alan İleri butonuna tıklıyoruz. Son olarak karşımıza aşağıdaki ekran geliyor.

    isgkatip-anasayfa

    Karşımıza Süreç Başarıyla Tamamlandı yazısı geliyor. Böylece Sorumlu Müdür ataması onayı tamamlanıyor. İSG Katip 'te OSGB ile ilgili işlemler sorumlu müdür hesabından yapıldığı için bu işlem bizler için önemlidir. Sorumlu Müdür ataması yapıldıktan sonra, sorumlu müdür ataması yapılan İSG Profesyonelini tekrar içe görevlendirme yapmamıza gerek kalmıyor.

  7. İSG-KATİP 'te OSGB hesabına İş Güvenliği Uzmanı, İş yeri Hekimi veya Diğer Sağlık Personeli Ataması Nasıl Yapılır?
  8. Ortak Sağlık ve Güvenlik Birimi, İSG Katip hesabına İSG Profesyoneli ataması nasıl yapılır sorusunun cevabına bu yazımızdan ulaşabilirsiniz. İSG Profesyoneli ataması yapılabilmesi için ataması yapılacak kişinin OSGB ‘de sigortası olması gerekmektedir. İSG Profesyonelinin ataması tam zamanlı olarak yapılacaksa, İSG Profesyoneli başka bir iş yerinde sigortalı olmamalıdır.

    Atama işleminin yapılabilmesi için İSGKatip ’e Sorumlu Müdür hesabından giriş yapılmalıdır. Sorumlu Müdür atamasının nasıl yapılacağını bilmiyorsanız yazımızın 3. Başlığı olan Sorumlu Müdür Ataması başlığını okuyabilirsiniz. Yazımızın başında, 1. Başlıkta, anlattığımız şekilde, Sorumlu Müdür İSG-KATİP ‘e giriş yapacaktır.

    Yukarıda yer alan videodan İSG-KATİP 'te OSGB hesabına İSG Profesyoneli atamasını nasıl yapabileceğinizi izleyebilirsiniz.

    Sorumlu müdür olarak İSG-Katip’e giriş yaptıktan sonra aşağıdaki ekranla karşılacağız.

    isgkatip-anasayfa

    Üst menüde yer alan Kurumsal yazısına tıkladığımızda karşımıza bir pop-up penceresi açılacak. Bu pencerede İSG-Katip ‘teki kayıtlı atamaları görebiliriz.

    isgkatip-anasayfa

    Açılan pencerede Rol başlığının altında OSGB Sorumlu Müdürü yazısı görünecektir, bu yazının yanındaki Seç butonuna tıklıyoruz. Aşağıdaki resimde gördüğümüz sayfaya geçiş yapıyoruz.

    isgkatip-anasayfa

    Bu sayfa üst menüde gördüğünüz gibi Kurumsal sayfadır ve sağ üstte de OSGB ‘nin ünvanı yer almaktadır. Sol menüde Süreç Yönetimi altındaki İSG Personel Sözleşmeleri yazısına tıklıyoruz.

    isgkatip-anasayfa

    Açılan sayfada, sağ üstte yer alan +Yeni butonuna tıklıyoruz. Sağda Süreç Seçimi menüsü açılıyor.

    isgkatip-anasayfa

    Süreç Seçimi menüsünden eklemek istediğimiz İSG Profesyoneline göre seçimimizi yapıyoruz.Örneğin İş Güvenliği Uzmanı eklemek istiyorsak OSGB İLE İŞ GÜVENLİĞİ UZMANI ARASINDAKİ PERSONEL SÖZLEŞMESİ yazısına tıklıyoruz ve aşağıdan Başlat butonuna tıklıyoruz.

    isgkatip-anasayfa

    Karşımıza onay ekranı geliyor. Bu ekranda Okudum ve onaylıyorum. yazısının solundaki kutuya tıklayıp, sayfanın alt kısmındaki İleri butonuna tıklıyoruz.

    isgkatip-anasayfa

    Karşımıza İSG Profesyoneli Seçim Sayfası gelecek. Biz örnek olarak İş Güvenliği Uzmanı eklemek istediğimiz için İş Güvenliği Uzmanı Seçim Sayfası geldi. Eklemek istediğimiz İSG Profesyonelinin T.C. Kimlik Numarasını yazıp, Bul butonuna tıklıyoruz. Ekranda eklemek istediğimiz kişinin İsmi ve Soyismi görünecek. Eğer bilgiler doğru ise sağ alttaki İleri butonuna tıklıyoruz.

    isgkatip-anasayfa

    Ekrana gelen sayfada, ekleyeceğimiz İSG Profesyonelinin Sözleşme Tipinin ve Çalışma Süresinin girişini yapacağız. Sözleşme Tipini 'Tam Süreli' olarak seçersek Çalışma Süresi ‘11700’ olarak girmemiz gerekiyor. Tam süreli çalışmalarda eklenecek İSG Profesyonelinin başka bir iş yerinde sigortalı olmaması gerekmektedir. Sözleşme Tipini ‘Kısmi Süreli’ seçmek istersek Çalışma süresini biz belirleyebiliriz. Son olarak sağ altta yer alan İleri butonuna tıklıyoruz. Böylece OSGB Kurumsal hesabında İSG Profesyonelinin atamasını tamamlamış oluyoruz.

    OSGB Personel Sözleşmesi atamasının tamamlanması için eklenen İSG Profesyonelinin İSG-Katip ’e bireysel hesabından girip onay vermesi gerekmektedir. Bunun için ataması yapılan İSG Profesyoneli, yazımızın başında 1. Başlıkta anlattığımız şekilde, İSG-KATİP ‘e giriş yapacaktır. İş Güvenliği Uzmanı, İş yeri Hekimi veya Diğer Sağlık Personeli olarak İSG-Katip’e giriş yaptıktan sonra aşağıdaki ekranla karışılacağız.

    isgkatip-anasayfa

    Ekranda gördüğünüz gibi Onayımda Bekleyen Personel Sözleşmesi yazısı altında 1 yazacaktır. Sol menüde Süreç Yönetimi yazısına tıklayıp, İSG Personel Sözleşmeleri yazısına tıklayacağız.

    isgkatip-anasayfa

    Karşımıza çıkan sayfada Sözleşme Adı başlığının altında onay vereceğimiz sözleşmeyi göreceğiz. Biz örnek olarak İş Güvenliği Uzmanı eklediğimiz için ekran görüntüsünde OSGB İLE İŞ GÜVENLİĞİ UZMANI ARASINDAKİ PERSONEL SÖZLEŞMESİ yazıyor. Siz de İş yeri Hekimi veya Diğer Sağlık Personeli yazabilir. Onay vermek istediğimiz sözleşmenin solundaki kutuya tıklıyoruz, tüm satır arka planı açık mavi oluyor. Filtre altındaki, İşlemler yazısının sağında yer alan Sürece Git yazısına tıklıyoruz.

    isgkatip-anasayfa

    Karşımıza onay ekranı geliyor. Bu sayfada Okudum ve onaylıyorum. yazısının yanındaki kutuya tıklıyoruz. Sayfanın sağ altında yer alan Tamamla butonuna tıklıyoruz.

    isgkatip-anasayfa

    Karşımıza ‘Süreç Başarıyla Tamamlandı’ yazısı gelecek. OSGB ile İSG Profesyoneli arasındaki personel sözleşmesi bu şekilde tamamlanacaktır.

  9. İSG-KATİP 'te OSGB ile İş yeri arasında Hizmet Sözleşmesi Ataması Nasıl Yapılır?
  10. Ortak Sağlık Güvenlik Birimi ile İşyerleri arasında yapılan hizmet sözleşmesi İSG Katip ’te en çok kullanılan sözleşme çeşididir. Kanuni bir zorunluluktur. Yeni İSG-Katip sisteminde öncekine göre çeşitli farklılıklar mevcuttur. Bu farklılıkların en önemlisi, OSGB ‘nin hizmet sözleşmesi atamasından sonra atanan iş güvenliği uzmanının, iş yeri hekiminin veya diğer sağlık personelinin de hizmet sözleşmesine onay vermesi gerekmektedir. İSG Profesyonelleri onaylarını 2 gün içerisinde, İş yeri yetkilileri ise onaylarını 5 gün içerisinde yapmadır. Belirlenen sürelerde onaylar yapılmazsa sözleşmeler İSGKatip tarafından otomatik iptal edilecektir. Bu yazımızda OSGB ile İş yeri arasında hizmet sözleşmesi nasıl yapılır sorusunun cevabını bulabilirsiniz.

    Yukarıda yer alan videodan İSG-KATİP 'te OSGB ile İş yeri arasında hizmet sözleşmesi atamasının nasıl yapabileceğinizi izleyebilirsiniz.

    OSGB ile İş yeri arasında eski adı ile dışa görevlendirme yapılabilmesi için OSGB hesabında Sorumlu Müdürün ve İSG Profesyonellerinin atamalarının yapılmış ve onaylarının alınmış olması gerekmektedir. Eğer İSG- KATİP ’te Sorumlu Müdür ataması ve İSG Profesyoneli ataması nasıl yapılır diyorsanız yazımızın 2. ve 3. Başlıklarını inceleyebilirsiniz. Sorumlu Müdür ataması yapılan İSG Profesyoneli e-devlet üzerinden İSG-Katip ‘e giriş yapar. E-devlet ile İSG Katip girişi nasıl yapılır diyorsanız 1. Başlığımızı inceleyebilirsiniz. Sorumlu Müdür İSG-KATİP ’e giriş yaptıktan sonra aşağıdaki gibi bir ekranla karşılaşacaktır.

    isgkatip-anasayfa

    Açılan sayfa İSG Profesyonelinin bireysel sayfasıdır. OSGB Sorumlu Müdür sayfasına geçiş yapabilmek için üst menüde yer alan Kurumsal butonuna tıklıyoruz. Karşımıza aşağıdaki resimde yer alan pop-up penceresi çıkacaktır.

    isgkatip-anasayfa

    Rol yazısını altında OSGB Sorumlu Müdürü yazan satırda yer alan Seç butonuna tıklıyoruz. Aşağıda açılacak OSGB Kurumsal sayfasını görebilirsiniz.

    isgkatip-anasayfa

    OSGB Kurumsal sayfasında solda yer alan menüde Süreç Yönetimi yazısına, ardından İSG Hizmet Sözleşmeleri yazısına tıklıyoruz. İş yeri hizmet sözleşmelerini ekleyeceğimiz ekran açılacak.

    isgkatip-anasayfa

    Bu sayfada sağ üstte yer alan + Yeni butonuna tıklayacağız. Ekranın sağ tarafında yapmak istediğimiz sözleşme çeşidini seçeceğimiz menü açılacak.

    isgkatip-anasayfa

    Yeni İSG Katip sisteminde işyerleri ile birlikte Kamu kurumlarıyla da sözleşme yapılabilmektedir. Hizmet sözleşmesi çeşitlerinden iş güvenliği uzmanı, iş yeri hekimi ve diğer sağlık personeli sözleşmelerine ek olarak, basit tetkik laboratuvarı, gezici sağlık aracı hizmet alım sözleşmeleri de eklenmiştir. Biz bu yazımızda İş yeri özelinde iş güvenliği uzmanlığı sözleşmesi ile devam edeceğiz. OSGB İLE ÖZEL İŞ YERİ ARASINDA İŞ GÜVENLİĞİ UZMANI HİZMET ALIM SÖZLEŞMESİ seçeneğini seçip, Başlat butonuna basıyoruz.

    isgkatip-anasayfa

    Karşımıza onay ekranı gelecektir. Bu ekranda Okudum ve onaylıyorum. yazısının solundaki kutuyu işaretleyip, sayfanın altındaki İleri butonuna tıklıyoruz.

    isgkatip-anasayfa

    Karşımıza hizmet sözleşmesi yapacağımız iş yerinin SGK numarasını gireceğimiz ekran çıkıyor. Ekrandaki kutulara iş yerinin SGK numarasını girip Bul butonuna tıklıyoruz. Girdiğimiz SGK numarası doğru ise resimde gördüğünüz gibi iş yeri ünvanı ekrana yansıyor. İş yeri ünvanı doğru ise sağ alttaki İleri butonuna tıklıyoruz.

    isgkatip-anasayfa

    Açılan ekranda iş yerine atamasını yapmak istediğimiz İSG Profesyonelinin T.C. Kimlik numarasını yazıp Bul butonuna tıklıyoruz. Altta çıkan İSG Profesyonelinin adı soyadı bilgisi doğru ise sağ alttaki İleri butonuna tıklıyoruz.

    isgkatip-anasayfa

    Karşımıza görevlendirme tipi ve çalışma süresini seçeceğimiz ekran gelecek. Görevlendirme tipi ve çalışma süresini iş yerine uygun olarak girip, sağ altta yer alan İleri butonuna tıklayacağız. Bu işlemle OSGB Kurumsal hesabından İş yeri hizmet sözleşmesi atamasını tamamlayacağız. Yeni İSG-KATİP sistemi ile gelen, İSG Profesyonelinin onayı ile devam edeceğiz. Ataması yapılan İSG Profesyoneli İSG-KATİP ’e giriş yaptığında aşağıdaki ekran ile karşılaşacak.

    isgkatip-anasayfa

    İSG Profesyoneli olarak sol menüde yer alan Süreç Yönetimi yazısına tıkladıktan sonra İSG Hizmet Sözleşmeleri yazısına tıklayacağız.

    isgkatip-anasayfa

    Açılacak sayfada Sözleşme Süreç Adı başlığının altında OSGB İLE ÖZEL İŞ YERİ ARASINDA İŞ GÜVENLİĞİ UZMANI HİZMET ALIM SÖZLEŞMESİ yazısının bulunduğu satıra tıklayıp, sonrasında hemen üstteki Sürece Git yazısına tıklayacağız.

    isgkatip-anasayfa

    Karşımıza onay ekranı gelecek. Okudum ve onaylıyorum. yazısına tıklayıp, sayfanın altındaki İleri butonuna tıklayacağız. Bu işlemle İSG Profesyoneli onayı süreci tamamlanacak. İSG Profesyoneli bu sözleşmeyi 2 gün içinde onaylamak zorundadır. Onaylamazsa sözleşme İSGKatip tarafından otomatik silinecektir.

    Son olarak İşverenin sözleşmeye onay vermesi gerekmektedir. İş yeri yetkilisi, diğer adı ile işveren İSG Katip ‘e giriş yapacaktır. İşveren İSG-Katip ‘e giriş yaptığında aşağıdaki Bireysel kullanıcı ekranı ile karşılaşacaktır.

    isgkatip-anasayfa

    Açılan sayfada üst menüde yer alan Kurumsal butonuna İşveren olarak tıklayacağız. Aşağıdaki resimde görüldüğü gibi bir pop-up penceresi açılacak.

    isgkatip-anasayfa

    Açılan Kurum Seçiniz penceresinde işlem yapmak istediğimiz iş yeri ünvanı yanında yer alan İşveren yazısı yanındaki Seç butonuna tıklayacağız.

    isgkatip-anasayfa

    Açılacak sayfa iş yerinin Kurumsal sayfasıdır. Bu sayfadaki sol menüde yer alan Süreç Yönetimi yazısına tıklayıp, İSG Hizmet Sözleşmeleri yazısına tıklayacağız.

    isgkatip-anasayfa

    Açılacak sayfada Sözleşme Süreç Adı başlığının altında OSGB İLE ÖZEL İŞ YERİ ARASINDA İŞ GÜVENLİĞİ UZMANI HİZMET ALIM SÖZLEŞMESİ yazısının bulunduğu satıra tıklayıp, sonrasında hemen üstteki Sürece Git yazısına tıklayacağız.

    isgkatip-anasayfa

    Karşımıza onay ekranı gelecek. Okudum ve onaylıyorum. yazısına tıklayıp, sayfanın altındaki İleri butonuna tıklayacağız. Bu işlemle İşveren onayı süreci tamamlanacak. Karşımıza aşağıda yer alan sayfa gelecektir.

    isgkatip-anasayfa

    Ekrana Süreç Başarıyla Tamamlandı uyarısı gelecek. Böylece OSGB ile İş yeri arasında İSG Hizmet Sözleşmesi onayı tamamlanacaktır.İşveren bu sözleşmeyi 5 gün içinde onaylamak zorundadır. Onaylamazsa sözleşme İSGKatip tarafından otomatik silinecektir.

  11. Bireysel İş Güvenliği Uzmanı, İşyeri Hekimi veya Diğer Sağlık Personelinin İşyerine İSG-KATİP Ataması Nasıl Yapılır?
  12. İşyerlerinin Ortak Sağlık Güvenlik Birimlerinden hizmet almayıp, İSG Profesyonellerini kendi bünyesinde istihdam ettiği durumlarda yapılacak İSG-KATİP bildirimlerinin nasıl yapılacağını bu başlıkta bulabilirsiniz. Bu işlem için istihdam edilecek İş Güvenliği Uzmanının, İş yeri Hekiminin veya Diğer Sağlık Personelinin iş yerinde sigortalı olduğundan ve yeterli atama süresinin olduğundan emin olmalısınız.

    Yukarıda yer alan videodan İSG-KATİP 'te İş yeri ile Bireysel İSG Profesyoneli sözleşmesi atamasını nasıl yapabileceğinizi izleyebilirsiniz.

    İş yeri yetkilisi veya işveren İSG Katip ‘e giriş yapmalıdır. İSG Katip ’e nasıl giriş yapılacağını bilmiyorsanız 1. İSG-KATİP ‘e Giriş Yapmak başlığını inceleyebilirsiniz. İşveren olarak İSGKatip ‘e giriş yaptıktan sonra aşağıdaki ekranla karşılaşacağız.

    isgkatip-anasayfa

    Sayfada üst menüde yer alan Kurumsal butonuna tıklandığında, aşağıdaki ekranda görülen pop-up penceresi açılacaktır.

    isgkatip-anasayfa

    Açılan pencereden İş yeri ünvanındın yanında İşveren ibaresinin yer aldığı Seç butonuna tıklayacağız. Karşımıza aşağıdaki ekran gelecek.

    isgkatip-anasayfa

    Açılan sayfanın sol menüsünden Süreç Yönetimi yazısına tıklayıp, altındaki İSG Personel Sözleşmeleri yazısına tıklayacağız.

    isgkatip-anasayfa

    Karşımıza gelen ekranda sol üstte yer alan + Yeni butonuna tıkladığımızda sağda Süreç Seçimi menüsü açılacaktır.

    isgkatip-anasayfa

    Açılan menüden atamasını yapmak istediğimiz İSG Profesyonelini seçeceğiz. Biz bu örnekte iş güvenliği uzmanı seçeceğimiz için ÖZEL İŞ YERİ İLE ÇALIŞANLARI ARASINDAN İGU GÖREVLENDİRMESİ yazısını seçip, sağ alttan Başlat butonuna tıklıyoruz. Yeni İSG-KATİP sisteminde Periyodik kontrol yetkilisi ve yardımcı iş güvenliği uzmanı görevlendirmesi de yapılabilmektedir.

    isgkatip-anasayfa

    Başlat butonuna tıkladıktan sonra karşımıza onay ekranı gelecektir. Bu sayfada Okudum ve onaylıyorum. yazısının yanındaki kutuya tıklıyoruz, ardından sayfanın altında yer alan İleri butonuna tıklıyoruz.

    isgkatip-anasayfa

    Atamasını yapacağımız İSG Profesyonelinin T.C. Kimlik numarasını gireceğimiz ekran açılacak. Eklemek istediğimiz İSG Profesyonelinin T.C. Kimlik Numarasını yazıp, Bul butonuna tıklıyoruz. Ekranda eklemek istediğimiz kişinin İsmi ve Soyismi görünecek. Eğer bilgiler doğru ise sağ alttaki İleri butonuna tıklıyoruz.

    isgkatip-anasayfa

    Karşımıza görevlendirme tipi ve çalışma süresini seçeceğimiz ekran gelecek. Görevlendirme tipi ve çalışma süresini iş yerine uygun olarak girip, sağ altta yer alan İleri butonuna tıklayacağız. Bu işlemle İş yeri hesabından hizmet sözleşmesi atamasını tamamlayacağız. Ataması yapılan İSG Profesyoneli İSG-KATİP ’e giriş yaptığında aşağıdaki ekran ile karşılaşacak.

    isgkatip-anasayfa

    İSG Profesyoneli ana ekranda Onayımda Bekleyen Hizmet Sözleşmesi yazısı altında 1 yazısı görecek. Bu sayı İşveren tarafından atama yapıldığını göstermektedir. İSG Profesyoneli olarak ekranın sol tarafında yer alan Süreç Yönetimi yazısına tıklayıp, altta yer alan İSG Hizmet Sözleşmeleri yazısına tıklayacağız.

    isgkatip-anasayfa

    Karşımıza gelen ekranda Sözleşme Süreç Adı başlığı altındaki ÖZEL İŞ YERİ İLE ÇALIŞANLARI ARASINDAN İGU GÖREVLENDİRMESİ yazısına tıklayacağız. Satır renklenince Filtrenin altındaki İşlemler satırında yer alan Sürece Git yazısına tıklıyoruz. Karşımıza aşağıdaki ekran geliyor.

    isgkatip-anasayfa

    Karşımıza onay ekranı gelecektir. Bu sayfada Okudum ve onaylıyorum. Yazısının yanındaki kutuya tıklıyoruz, sayfanın altında yer alan Tamamla butonuna tıklıyoruz.

    isgkatip-anasayfa

    Karşımıza Süreç Başarıyla Tamamlandı yazısı gelecek. İş yeri ile İSG Profesyoneli arasındaki personel sözleşmesi bu şekilde tamamlanacaktır.

← Blog Sayfasına Dön

Ücretsiz Denemek İster Misiniz?

Yazılımımızı hemen denemek için talebinizi gönderin!