Güncelleme Tarihi: Kasım 21, 2022

İş Sağlığı ve Güvenliği Yazılımlarının Sektöre Katkıları

article-cover

Bu yazımız, İş Sağlığı ve Güvenliği yazılımları ve İSG sektörüne sağladığı faydalar hakkında bilgi vermek için İSGBYS ekibi tarafından hazırlanmıştır. İSGBYS, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş bir İş Sağlığı Güvenliği Bilgi Yönetim Sistemi (İBYS) yazılımıdır. Keyifli okumalar dileriz.

İçindekiler

  1. İş sağlığı ve güvenliği yazılımı nedir?
  2. İSG yazılımı kullanmak neden gereklidir?
  3. Kimler İSG yazılımı kullanmalıdır?
  4. İSG yazılımı seçerken nelere dikkat edilmelidir?

  1. İş sağlığı ve güvenliği yazılımı nedir?
  2. "İSG yazılımı nedir?" sorusu son yıllarda sık sorulan sorulan arasındadır. İş güvenliği yazılımı, iş güvenliği uzmanının ya da iş yeri hekiminin yapmakta olduğu tüm doküman hazırlama, takip etme ve planlama süreçlerini kolaylaştıran teknolojik buluştur. İş güvenliği yazılımı sayesinde iş yeri hekimleri, iş güvenliği uzmanları ve iş güvenliği yöneticileri daha kaliteli bir gözlem ve takip süreci geliştirebilmektedir.

    İş güvenliği yazılımlarının hepsi aynı amaca hizmet eden, ek özellikler ile geliştirilebilen ve temelde aynı prensiple çalışan sistemlerdir.

  3. İSG yazılımı kullanmak neden gereklidir?
  4. Eğer siz de "İş sağlığı ve güvenliği yazılımı temin etmek zorunda mıyım?" ya da "İSG yazılımı ne işe yarar?" diye merak ediyorsanız;

    Öncelikle, İş sağlığı ve güvenliği yazılımı, bir şirketin iş sağlığı ve güvenliği ile çevre faaliyetleri hakkında çok çeşitli verileri toplar ve yönetir. Bu veriler potansiyel iş kazaları ile ilgili öngörü sağlamak için analiz edilir ve bu sayede önlemlerin alınmasını sağlar.

    Eğer basit tablolar ile takip edemeyecek kadar çok çalışanınız, birden fazla iş yeriniz ve çok sayıda ekipmanınız varsa iş güvenliği yazılımı kullanmanız çok büyük fayda sağlar. Ayrıca, İş güvenliği yazılımları internetin bulunduğu her türlü cihazdan her zaman ulaşılabilir olduğu için, nerede olursanız olun, mevcut her bilgiye kullanıcı adı ve şifrenizi girerek kolay bir şekilde ulaşabilirsiniz.

    Bunun yanında, 27.02.2018 tarihinde yayımlanan 2018-1 Nolu Dış Genelge[1] ile İş Sağlığı ve Güvenliği (İSG) Profesyonellerine, İSG hizmetleri sonucu oluşan Eğitim, Sağlık ve Tehlike Kaynaklarına ait kayıtları Bakanlık veri tabanına gönderme zorunluluğu gelmiştir. İBYS (İş Sağlığı ve Güvenliği Bilgi Yönetim Sistemi) kurularak işyerlerinin isg yazılımı temin etmesi zorunlu olmuştur.

    Eğer şirketiniz iş güvenliği uzmanı ve iş yeri hekimi çalıştırıyor yani OSGB ’den hizmet almıyorsa bakanlık onaylı bir İSG yazılımı kullanmak ve bilgileri ibys ortamına göndermek zorundadır.

  5. Kimler İSG yazılımı kullanmalıdır?
  6. İş güvenliği yazılımlarını kimlerin kullanması gerektiği konusunda ise; başta OSGB’ler (Ortak Sağlık Güvenlik Birimleri) olmak üzere, tehlike sınıflarına ve çalışan sayılarına göre İSG hizmeti almak zorunda olan tüm işletmeler ve bireysel olarak hizmet veren İş Güvenliği Uzman ve İş yeri Hekimleri bu çözümleri kullanabilir.

    İSG Profesyonellerinin, İSG Hizmetleri sürecinde oluşan kayıtları bir entegratör firmanın yazılımı aracılığıyla Bakanlık’a göndermek; OSGB’lerin, İşyerlerinde görevlendirdiği İSG Profesyonellerine bir İBYS yazılımı sağlamak ve bildirimlerin takibini yapmak; İşverenlerin ise OSGB ’den hizmet alması durumunda İBYS yazılımı kullanımını denetlemek gibi sorumlulukları vardır. OSGB ’den hizmet alınması; fakat yazılımın işveren tarafından sağlanması durumunda, OSGB İBYS yazılımı temin etmek zorunda değildir.

    İBYS (İş Sağlığı ve Güvenliği Bilgi Yönetim Sistemi)’nin ne olduğu ve kanuni dayanağı için "İBYS Nedir?" isimli blog yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.

  7. İSG yazılımı seçerken nelere dikkat edilmelidir?
  8. Bir diğer önemli konu da hangi iş sağlığı ve güvenliği yazılımının tercih edileceğidir. Piyasadaki her İSG yazılımının farklı özellikleri ve farklı ihtiyaçlara karşı çözümleri vardır. Seçiminizi yapmadan önce kendi ihtiyaçlarınızı tam olarak belirlemek, daha kolay seçim yapmanızı sağlayacaktır.

    Seçeceğiniz iş güvenliği programı, İBYS ve E–reçete sistemleri ile uyumlu olursa birçok işi tek bir sistem üzerinden yapabilirsiniz. Bakanlık tarafından yetkilendirilmiş ve Bakanlığın belirlediği şartları sağlayan entegratör firmalardan İBYS destekli yazılımlar temin edilebilir.

    AKY Bilişim tarafından geliştirilmiş İSGBYS yazılımımız, İSG Profesyonellerinin, OSGB’lerin ve İşyerlerinin İBYS konusundaki bütün ihtiyaçlarını karşılamakla beraber, Cloud Dosya Yönetim Sistemi, Düzenleyici Önleyici Faaliyetlerin Takibi, Müşteri İlişkileri Yönetimi (CRM), Kurumsal Kaynak Yönetimi ve Ön Muhasebe / Finans Modülü de içermektedir.

Özetle,

İş sağlığı ve güvenliği yazılımı, firmaların İSG süreçlerinin takibini ve yönetimini kolaylaştırmak amacıyla geliştirilen ürünlerdir. "Peki, İş Güvenliği yazılımının faydaları nelerdir?" diyorsanız; İSG yazılımları, en başta iş güvenliği uzmanlarının ve iş yeri hekimlerinin, İSG faaliyetlerini yürütmelerinde ve takibini sağlamalarında kolaylık sağlar ve Bakanlık’ın istediği yükümlülüklerin de yerine getirilmesinde aracı olur. "İş Sağlığı ve Güvenliği yazılımını kimler kullanmalıdır?" sorusunun cevabı ise, İş Sağlığı ve Güvenliği yazılımını; OSGB’ler, iş güvenliği uzmanları, iş yeri hekimleri ve İSG hizmeti almak zorunda olan işletmeler kullanmalıdır. Son olarak, iş sağlığı ve güvenliği yazılımı seçerken dikkat etmeniz gereken şeyler entegrasyon, yasal uyumululuk, yapılandırma ve kullanım ihtiyaçlarınıza cevap vermesidir.

← Blog Sayfasına Dön

Ücretsiz Denemek İster Misiniz?

Yazılımımızı hemen denemek için talebinizi gönderin!