Güncelleme Tarihi: Ağustos 22, 2023

İSG Yazılımı Seçerken Dikkat Edilecek Hususlar

article-cover

Bu yazımızda sizler için son zamanlarda sık karşılaşılan; "İSG yazılımı seçerken nelere dikkat etmeliyim?", "Kullanacağım İSG yazılımı hangi özelliklere sahip olmalıdır?", "İSG yazılımları İBYS ile uyumlu mudur?", "En iyi İSG yazılmı nasıl olmalıdır?" gibi soruları yanıtladık. İSGBYS, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş İBYS destekli bir İş Sağlığı ve Güvenliği yazılımıdır. Keyifli okumalar dileriz.

İçindekiler

  1. İş Sağlığı ve Güvenliği yazılımı nedir?
  2. İSG yazılımı seçerken nelere dikkat etmek gerekir?
  3. İSG yazılımları İBYS yükümlülüğünü yerine getirir mi?

  1. İş Sağlığı ve Güvenliği yazılımı nedir?
  2. Öncelikle, "İSG yazılımı ya da İSG programı nedir?" sorusunu ele alacak olursak, İş Sağlığı ve Güvenliği yazılımı, iş güvenliği uzmanının ya da iş yeri hekiminin yapmakta olduğu tüm doküman hazırlama, takip etme ve planlama süreçlerini kolaylaştıran teknolojik bir buluştur. İş güvenliği programı sayesinde iş yeri hekimleri, iş güvenliği uzmanları ve iş güvenliği yöneticileri daha kaliteli bir gözlem ve takip süreci geliştirebilmektedir.

    İş güvenliği yazılımlarının hepsi aynı amaca hizmet eden, ek özellikler ile geliştirilebilen ve temelde aynı prensiple çalışan sistemlerdir. ISGBYS yazılımımız iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerinin yürütümünde tüm ihtiyaçlarınızı karşılamaktadır.

  3. İSG yazılımı seçerken nelere dikkat etmek gerekir?
  4. Hangi iş sağlığı ve güvenliği yazılımının tercih edileceği konusunda ise; piyasadaki her İSG yazılımının farklı özellikleri ve farklı ihtiyaçlara karşı çözümleri vardır. Seçiminizi yapmadan önce kendi ihtiyaçlarınızı tam olarak belirlemek, daha kolay seçim yapmanızı sağlayacaktır.

    Özellikle, 27.02.2018 tarihinde yayınlanan 2018-1 Nolu Dış Genelge[1] ile İş Sağlığı ve Güvenliği (İSG) Profesyonellerine, İSG hizmetleri sonucu oluşan Eğitim, Sağlık ve Tehlike Kaynaklarına ait kayıtları Bakanlık veri tabanına gönderme zorunluluğu gelmiştir. İBYS (İş Sağlığı ve Güvenliği Bilgi Yönetim Sistemi) kurularak işyerlerinin isg yazılımı temin etmesi zorunlu olmuştur.

    Eğer şirketiniz iş güvenliği uzmanı ve iş yeri hekimi çalıştırıyorsa, yani osgb’den hizmet almıyorsa, bakanlık onaylı bir isg yazılımı kullanmak ve bilgileri ibys ortamına göndermek zorundadır. Bu nedenle, seçeceğiniz iş güvenliği programı, İBYS ve E–reçete sistemleri ile uyumlu olursa birçok işi tek bir sistem üzerinden yapabilirsiniz.

    İBYS ile gönderilmesi gereken veri setleri; E-Reçete’ler, Çalışanların İSG Eğitimleri ve Sağlık Gözetimi Verileridir. İlerleyen zamanda Saha Gözetimleri – Tehlike Kaynakları ve Sektörel Veriler için de zorunluluk gelecektir. Bakanlık tarafından yetkilendirilmiş ve Bakanlığın belirlediği şartları sağlayan entegratör firmalardan İBYS destekli yazılımlar temin edilebilir.

    İBYS (İş Sağlığı ve Güvenliği Bilgi Yönetim Sistemi)’nin ne olduğu ve kanuni dayanağı için "İBYS Nedir?" isimli blog yazımıza buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

  5. İSG yazılımları İBYS yükümlülüğünü yerine getirir mi?
  6. İSG yazılımları aracılığıyla İBYS zorunluluğunu da yerine getirilebilmektedir. Piyasada birçok İSG yazılımı mevcuttur; fakat her İSG yazılımı Çalışma ve Sosyal güvenlik Bakanlığı tarafından zorunlu tutulan eğitim ve sağlık verilenin gönderimini ya da e-reçete kesimi yapmıyor olabilir. Tercihinizi İş Güvenliği Uzmanlarınız ve İş yeri Hekimleriniz için İBYS ve E-Reçete sistemi ile uyumlu bir yazılımdan yana kullanmak sizler için daha az maliyetli ve daha kullanışlı olacaktır. Bakanlık, belirlediği şartları yerine getiren Entegratör firmalara İBYS yetkisi vermiştir.

    İBYS destekli İSG yazılımı temin edeceğiniz entegratör firmanın;

    • Başvurularının Bakanlık tarafından onaylanmış olması
    • Bakanlık ile Gizlilik ve Veri Paylaşım Sözleşmesi yapmış olmaları
    • İSGGM tarafından ilan edilen veri setlerine uygun şekilde veri hazırlamaları ve metotlarda belirtilen yöntemler ile veri aktarımını sağlayabiliyor olmaları gerekmektedir.

    Ayrıca İBYS destekli İSG yazılımının sahip olmaları gereken özellikler arasında,

    • E-reçete modülü bulundurması
    • Eğitim verilerinin ve sağlık gözetimi verilerinin gönderiminin yapılması
    • Verilerin kriptolanarak tutulması
    • Log kayıtlarının tutulması
    • Yönetici modülü, iş güvenliği modülü, iş yeri hekimi modüllerinin ayrı ayrı bulunması
    • E-imza altyapısına sahip olması
    • Kişisel Verilerin Korunması Kanunu’na riayet etmesi
    • Verilerin Türkiye’de yer alan bir sunucuda tutulması sayılabilir.

    AKY Bilişim tarafından geliştirilmiş İSGBYS yazılımımız, yukarıda yer alan Bakanlığın istediği tüm zorunlulukları yerine getiren ve İSG Profesyonellerinin, OSGB’lerin ve İşyerlerinin İBYS konusundaki bütün ihtiyaçlarını karşılamakta olan bir İSG yazılımıdır. İBYS Programı modüllerinin yanında Muhasebe ve Finans, Uzaktan Eğitim, OSGB Yönetimi, Cloud Dosya Arşiv ve Yönetimi, CRM Modüllerine de sahiptir.

    AKY Bilişim, hem Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı hem de Sağlık Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş bir Entegratör Firmadır.

    Özetle,

    İş sağlığı ve güvenliği yazılımı, firmaların İSG süreçlerinin takibini ve yönetimini kolaylaştırmak amacıyla geliştirilen donanımlardır. Peki, İSG yazılımı seçerken nelere dikkat etmeliyim? diyorsanız öncelikle dikkat etmeniz gereken şeyler entegrasyon, yasal uyumululuk, yapılandırma ve kullanım ihtiyaçlarınıza cevap vermesidir. Bakanlık’ın eğitim ve sağlık verilerinin gönderimini zorunluluğunu yerine getiren bir İSG programı sizlere kolaylık sağlayacaktır. Bu nedenle, yetkilendirilmiş İBYS Entegratör Firmaların İSG yazılımları tercih edilebilir.

[1] İSG Genel Müdürlüğü 2018-1 sayılı Dış Genelge

← Blog Sayfasına Dön

Ücretsiz Denemek İster Misiniz?

Yazılımımızı hemen denemek için talebinizi gönderin!