Güncelleme Tarihi: Ağustos 26, 2022

E-Reçete Nasıl Yazılır?

article-cover

Bu yazımız, İş yeri Hekimleri için E-Reçete Uygulamasının ne olduğu, E-Reçete’nin nasıl düzenlendiği ve E-Reçete Entegratör yazılımları hakkında bilgi almak isteyenler için İSGBYS ekibi tarafından hazırlanmıştır. İSGBYS, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş İBYS (İş Sağlığı Güvenliği Bilgi Yönetim Sistemi) ve E-Reçete yazılımıdır. Keyifli okumalar dileriz.

İçindekiler

  1. E-Reçete Nedir?
  2. İş yeri Hekimleri için E-Reçete Zorunluluğu Var Mıdır?
  3. E-Reçete Uygulamasının Avantajları Nelerdir?
  4. E-Reçete Nasıl Düzenlenir?
  5. E-Reçete Entegratör Yazılım Nedir?

  1. E-Reçete Nedir?
  2. E-Reçete (Elektronik Reçete); Hekimlerin dijital ortamda Sosyal Güvenlik Kurumunun MEDULA sistemi ile düzenlediği, elektronik reçete numarası verilmiş reçetelerdir. Kısaca, elle hazırlanan reçetede yer alan bilgilerin elektronik olarak bir otomasyon sistemi üzerinden oluşturulmuş halidir. E-reçete, 6 karakterden oluşan bir kod ile numaralandırılır.

  3. İş yeri Hekimleri için E-Reçete Zorunluluğu
  4. E-Reçete(Elektronik Reçete); Hekimlerin dijital ortamda Sosyal Güvenlik Kurumunun MEDULA sistemi ile düzenlediği, elektronik reçete numarası verilmiş reçetelerdir. Kısaca, elle hazırlanan reçetede yer alan bilgilerin elektronik olarak bir otomasyon sistemi üzerinden oluşturulmuş halidir. E-reçete, karakterden oluşan bir kod ile numaralandırılır.

  5. E-Reçete Uygulamasının Avantajları Nelerdir?
  6. Hekimler, e-reçete uygulaması kapsamında, sistemde ilaçların veriliş formlarını ve hastaya daha önce yazılan reçeteleri görebilmekte, yazmak istedikleri ilaçları kolaylıkla seçebilmekte, yazılan reçete üzerinde ilaç ekleme veya çıkarma gibi değişikliklerini kolaylıkla yapılabilmektedir. Reçete yazımında pratiklik sağlanması, hekimlere zaman kazandırmaktadır. Ayrıca kendi bilgileri ve kontrolleri dışında sağlık hizmet sunucusunun adı kullanılarak reçete üretilmesinden kurtulmuşlardır.

    Hastalar açısından, manuel reçete üretiminde gerek hekimin yazı stili, gerekse eczanede farklı değerlendirmeler neticesinde oluşabilecek yanlış ilaç verme olayları ve hastaların mevcut/eski reçetelerini herhangi bir nedenle kaybetmesi sonucu oluşan mağduriyetler ortadan kalkmıştır. Ek olarak reçete bilgisinin hastalara SMS yoluyla bildirilebilmesi de kolaylık sağlamaktadır.

    Eczacılar için ise, manuel reçetede tahrifat ya da ilaç eklenmesi gibi kimin tarafından yapıldığının tespitinin zor olduğu durumlar ortadan kalkmıştır. Yine e-reçete sayesinde kutu adedi, ambalaj miktarı, doz miktarı, kullanım periyodu, kullanım şekli hem düzenlenmekte hem de kontrol edilmektedir. Ayrıca e-reçete uygulaması ile kağıt ve yazıcı kullanımına bağlı maliyeti de azaltmıştır.

  7. E-Reçete Nasıl Düzenlenir?
  8. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın yayınladığı duyuruya göre iş yeri hekimlerinin e-reçete yazabilmeleri için yerine getirmeleri gereken şartlar vardır:

    • Hekimin Sağlık Bakanlığı Doktor Bilgi Bankası veri tabanında kayıtlı olması
    • Hekimin İSG-KATİP Sisteminde Geçerli İş yeri Hekimliği Sertifikasının bulunması

    İş yeri hekimliği sertifikasının vize süresinin dolması nedeniyle İSG-KATİP’te geçersiz duruma düşmemiş olması gerekmektedir.

    • Hekimin İSG-KATİP sisteminde onaylı bir iş yeri hekimi sözleşmesinin olması

    İş yeri hekiminin reçete düzenlediği kişinin çalıştığı iş yeri ile İSG-KATİP üzerinden sözleşmesinin bulunması gerekmektedir. OSGB’de çalışan iş yeri hekimlerinin ise ilgili iş yerine ataması bulunmalıdır.

    • Tesis Kodu -11XX9903, XX İl Plaka Kodu - 11349903 gibi- Tanımlanmış Olmak
    • Elektronik İmza (USB Dongle ve Pin Kodu) Sahibi Olmak
    • E-Reçete Yazma Programı Sahibi Olmaktır.

    Ayrıca hekimlerin e-reçete işlemlerinde kullanmak üzere Medula doktor girişi için SGK Kurumsal Hekim parolasını da almış olmaları gerekmektedir.

    Bu şartları yerine getiren iş yeri hekimleri, hastanın TC Kimlik Numarası,Adı Soyadı, Hastalık Tanısı ve İlaç bilgileri ile e-reçete düzenleyebilmektedir. Kesilen reçete, e-imza ile imzalanıp temin edilen yazılım aracılığıyla SGK’ya gönderilir.

  9. E-Reçete Entegratör Yazılım Nedir?
  10. İş yeri hekimlerinin e-reçete düzenleyebilmeleri için; Sosyal Güvenlik Kurumu Medula Uygulamaları altında yer alan e-reçete web servisinin entegre edildiği bir sistem kullanmaları gerekmektedir.

    Düzenlenen reçeteler, İSBS kapsamında Bakanlık tarafından yetkilendirilmiş ve Bakanlığın belirlediği şartları sağlayan entegratör firmalarının geliştirdiği yazılımlar aracılığıyla SGK’ya gönderilir. E-reçetede yer alan bilgilerin içeriği Medula Eczane Reçete Web Servislerinin Kullanım Kılavuzu’nda belirtilmiştir. Reçetede tanılar; ICD-10 uluslararası tanı kodlarına göre seçilmektedir.

    AKY Bilişim tarafından geliştirilmiş İSGBYS yazılımımız, Bakanlığın istediği tüm zorunlulukları yerine getirmektedir. AKY Bilişim, hem Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı hem de Sağlık Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiştir. İSGBYS yazılımı içerisinde E-Reçete, Eğitim, Sağlık ve Tehlike Kaynağı kayıtlarını Bakanlığa gönderen İBYS Programı modüllerinin yanında Muhasebe ve Finans, Uzaktan Eğitim, OSGB Yönetimi, Cloud Dosya Arşiv ve Yönetimi, CRM Modüllerine de sahiptir.

    İSGBYS E-Reçete yazılımı iş yeri hekimlerinin İSBS kapsamında bütün ihtiyaçlarını karşılamaktadır;

    • Web tabanlıdır, kurulum veya yükleme işlemi gerektirmez.
    • Mobil cihazlarla uyumludur (akıllı telefon, tablet vs.). Kullanım için internet bağlantısı yeterlidir.
    • Kullanıcı dostu arayüze ve kolay kullanıma sahiptir.
    • Tüm E-İmza sağlayıcıları ile uyumludur.
    • KVKK ile uyumludur.
    • Ücretsiz teknik destek sağlanır.

    Özetle,

    İş yeri hekimleri için Elektronik Reçete nedir? diyorsanız, MEDULA sistemine elektronik ortamda kaydedilerek elektronik reçete numarası verilmiş olan reçetelerdir. E-reçete gönderimi zorunlu mudur? konusunda ise bakanlığın yayınladığı genelge ile iş yeri hekimlerine, e-reçete düzenlemek zorunlu tutulmuştur. Peki, E-Reçete nasıl düzenlenir? diye merak ediyorsanız SGK Medula Uygulamaları altında yer alan e-reçete web servisinin entegre edildiği bir yazılım aracılığıyla oluşturulur. Son olarak, E-Reçete Entegratör Yazılımı ise iş yeri hekimlerinin e-imzalarını kullanarak e-reçete kesmelerine olanak sağlayan, entegratör firmalarının geliştirdiği sistemlerdir.

← Blog Sayfasına Dön

Ücretsiz Denemek İster Misiniz?

Yazılımımızı hemen denemek için talebinizi gönderin!