Güncelleme Tarihi: Ekim 22, 2022

İş Yeri Nace Kodu Nedir?

article-cover

Şirketlerin faaliyetlerini sürdürebilmeleri için bir takım yasal düzenlemeler bulunmaktadır. Nace kodu uygulaması ise bunlardan bir tanesidir. Nace kodu pek çok kişi tarafından bilinmese de firmaların iş güvenliğini ilgilendiren bölümlerinde ve tehlike derecesini tespit etmede önemlidir. İSGBYS ekibi olarak bu yazımızda sizler için, "Nace kodu nedir?", "Nace kodu ne işe yarar?", "Nace kodu nasıl öğrenilir?", "Nace kodu nasıl belirlenir?" ve "İş yeri tehlike sınıfı nasıl bulunur?" sorularının cevapladık. İSGBYS, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş İBYS (İş Sağlığı Güvenliği Bilgi Yönetim Sistemi) yazılımıdır. Keyifli okumalar dileriz.

İçindekiler

  1. NACE Kodu Nedir?
  2. Nace Kodu Nasıl Öğrenilir?
  3. İş yeri Tehlike Sınıfı Nasıl Öğrenilir?

  1. NACE Kodu Nedir?
  2. NACE (Nomenclature of Economic Activities), Ekonomik Faaliyetlerin İstatistiki Sınıflaması anlamına gelir. NACE kodu bir iş yerinin ekonomik aktivitelerinden yola çıkarak Avrupa Topluluğunda ekonomik faaliyetlerin istatistiki sınıflandırılmasında kullanılır. Her iş kolunun kendine özgü bir NACE kodu vardır.

    Ülkemizde NACE kodları iş yerinin faaliyet alanını bildirmesinin yanında iş yerinin tehlike sınıfını da belirler. NACE koduna göre tasnif edilen işler, az tehlikeli, tehlikeli ve çok tehlikeli olarak listelenir. İş yerinin ve faaliyet alanının tehlike derecesini belirlendiğinde iş güvenliği yasalarının gerekleri yerine getirebilir.

    Nace kodunun işlevi nedir? sorusunun yanıtlarından biri de; İş güvenliği ile birlikte, sosyal güvenlik uyuşmazlıkları ve iş yargılamalarının sosyal güvenliği ilgilendiren bölümleri için de kullanılmasıdır.

  3. Nace Kodu Nasıl Öğrenilir?
  4. Şirket kurmak isteyen kişilerin aklına Nace kodu nasıl alınır? sorusu gelmektedir. Bir iş yeri kurulurken Ticaret Odasına kayıt edilmesi gerekir. Ticaret Odası kaydı sırasında iş yeri faaliyetlerine göre bir NACE kodu belirlenir. Nace Kodu 6 haneden oluşur, rakamların hepsinin bir anlamı vardır. İlk iki rakamı faaliyet sınıflandırılmasını belirtmektedir. Son dört rakamı ise alt faaliyet sınıflandırılmasını belirtir.

    "Nace kodu nasıl bulunur?" sorusunun cevabı çok basittir. NACE kodunu öğrenmenin birden fazla yöntemi vardır fakat, en kolayı iş yeri SGK Sicil numarasının kullanılmasıdır. Nace kodu, 26 haneli iş yeri SGK Sicil numarasının 1. hanesinden sonraki 6 hanesidir.

    Örnek SGK No: 4.4120.01.01.1709595.034.21.11.000

    NACE Kodu: 41.20.01

  5. İş yeri Tehlike Sınıfı Nasıl Öğrenilir?
  6. Eğer siz de "İş yerimin tehlike sınıfını nasıl bulurum?" diyorsanız iş yerinize ait 26 haneli SGK Kodunun ilk hanesinden sonraki 6 hanesini, diğer adıyla NACE faaliyet kodunu, kullanarak, Tehlike Sınıfları Tebliği’nden[1] tehlike sınıfını bulabilirsiniz. Örnek olarak verilebilecek tehlike sınıfları ve işyerleri;

    Az Tehlikeli İşyerleri: Temizlik işleri, Perakende ve Toptan Ticaret İşlemleri, Büro ve ofis faaliyetleri, Kafe ve restoran faaliyetleri

    Tehlikeli İşyerleri: Matbaacılık faaliyetleri, metal, ahşap, plastik imalat faaliyetleri, Demir, maden ve ahşap toptan ve perakende ticareti, taşımacılık faaliyetleri, kuaför ve güzellik salonu faaliyetleri

    Çok Tehlikeli İşyerleri: Madencilik faaliyetleri, inşaat ve taahhüt faaliyetleri, Petrol çıkarma ve satış faaliyetleri, silah ve bomba yapım faaliyetleri, hastane hizmetleridir.

    Tehlike Sınıfları Tebliğinden 41.20.01 NACE Kodu bulunur.

    NACE Rev.2 Altılı Kod

    NACE Rev.2 Altılı Tanım

    Tehlike Sınıfı

    41.20

    İkamet amaçlı olan veya ikamet amaçlı olmayan binaların inşaatı

     

    41.20.01

    İkamet amaçlı olmayan binaların inşaatı (fabrika, atölye vb. sanayi üretimini amaçlayan binalar ile hastane, okul, otel, iş yeri, mağaza, alışveriş merkezi, lokanta, kapalı spor tesisi, cami, kapalı otopark, tuvalet, vb. inşaatı)

    Çok Tehlikeli

    Tabloda görüldüğü şekilde 41.20.01 NACE Kodu ‘İkamet amaçlı olmayan binaların inşaat’ına aittir ve tehlike sınıfı çok tehlikelidir.

    Özetle,

    İş yeri NACE kodu nedir?; bir iş yerinin Avrupa Topluluğunda ekonomik faaliyetlerin istatistiki sınıflandırılmasında kullanılan kodudur. NACE kodu nasıl bulunur? sorusunun yanıtı SGK sicil numarasının kullanılmasıdır. Peki, Tehlike sınıfı nasıl bulunur? veya İş yerimin tehlike sınıfını nasıl öğrenebilirim? diyorsanız; iş yerine ait 26 haneli SGK Kodunun ilk hanesinden sonraki 6 hanesine bakmanız yeterlidir.

[1]  Tehlike Sınıfları Tebliği

← Blog Sayfasına Dön

Ücretsiz Denemek İster Misiniz?

Yazılımımızı hemen denemek için talebinizi gönderin!